Natalija79 - Blogovi

 

Putujmo zajedno


Pod utiskom dopisivanja na javnom chatu da jedinom i njenim iskustvom u obilasku Avale,provereno znam da nije jedina jedina koja se izgubila u Beogradu , resih da pokusam pokrenem trend opisivanja nekih gradova,znamenitosti ili predloga sta se moze obici u nekom gradu.

Posto sam ja iz okoline Beograda, logicno je da cu poceti od njega. Posto je Beograd veliki pojam,zapravo sastoji se od dvanaest gradskih opstina,ja bih ukratko opisala sta se moze obici za jedan produzeni vikend. 

Prvenstveno,kada spomenem Beograd prvo mi pada na pamet Kalemegdan i Zoo vrt,dok ga ne izmeste na novu lokaciju . Dakle prvo cemo objasniti poreklo reci Kalemegdan, citiram:kale-brdo i megdan-bitna ili boj(Hvala Ivici Dacicu na objasnjenu ). Na Kalemegdanu se nalazi vise znamenitosti,ali meni najdraze su Sahat kula i svakako Pobednik. Nikako ne zaobici ni crkvu Sv.Petke i Ruzicu. Odatle se polako spustiti do Savapromenadom koja vas vodi do eksluzivnog dela BG-a,za neupucene Dedinje je krs,Beograd je na vodi .Najveca znamenitost svakako galerija Beograd. Za one koje vole soping raj na zemlji.U istom cugu se moze obici i spomenik Stefanu Nemanji,stara zeleznicka stanica i sada vec stara autobuska stanica,i Nemanjinom ulicom doci do Slavije.

Drugo sto me asocira na Beograd jeste Ada Ciganlija,koja je svakako najlepsa leti. Suma,pesacke i biciklisticke staze,miris rostilja i kupanje svakako je ono sto asocira na Adu. Dovoljno da se provede jedan ceo dan.

Treca stvar koja je svakako simbol Beograda i ona koja se vidi sa velike daljine jeste svakako Avalski toranj. Nije sto je u mojoj blizini vec sam jako vezana za taj deo grada.U meni budi prelepe uspomene bezbriznog detinjstva ali i nekih ljudi kojih vise nema. Ne znam da li je to deo grada koji je najvise prekriven sumom ali je prelep u svakom godisnjem dobu. Ne preporucujem odlazak u kasnim vecernjim satima jer tada zapravo nema sta da se vidi,ali preko dana se moze videti novoizgradjena crkva,zatim se popeti na toranj,odakle je pogled fascinantan,zatim obici spomenik Neznanom junaku,a onda se spustiti do restorana Carapicev brest, gde se nalazi i spomenik Vasi Carapicu,takozvanom Zmaju od Avale. U naselju Beli potok nalazi se i jedan eko projekat,Eko park koji je zaista prelep i pun sadrzaja kako za odrasle tako i za decu. 

Ovo bi bio kratak predlog kako provesti vikend u Beogradu. Nadam se da sam nekom zagolicala mastu da poseti Beograd i ako je potrebna pomoc turistickog vodica tu sam.Oni koji me poznaju znaju koliko volim da putujem,pa bih volela da neko iz bivsih republika opise neki deo Balkana,a i sire,kako bi nekom mozda olaksao planiranje puta.

 

Cassiopeia, 7dan

Prelepa tema za pisanje. Putovanja su mi velika duševna hrana, da ne napišem broj država (malo veći dvocifeni) koji sam posetila, napisaću samo da sam obišla 25% od cele zemaljske kugle, i  da niko ne pomisli da se hvalim.

 

Beograd volim na poseban moj način. Najdraži mi je sa crno-belih fotografija sa početka XIX veka pa sve do pred početak II svetskog rata.

Kratko vreme 6 meseci, probala sam da radim i kao turistički vodič u Beogradu, no, shvatih da svoju veliku ljubav prema razgledanjima ne treba da radim, naime ono što mi daje pozitivnu energiju treba da ostane samo zadovoljstvo, a posao - da bude nešto što nema veze sa putovanjima.

 

Od znamenitosti u Beogradu i to pre nego sam se kratko bavila poslom turističkog vodiča obišla sam, a tjah šta reći, dosta. Beograd ima 17 Opština i prelepih znamenitosi koje treba razgledati.

Tvrdjava Kalemegdan  simbol glavnog belog grada, ono što bih dodala je da treba videti i česmu Mehmed Paše Sokolovića, koju su restauriali pre kraktog vremena. Tvrdjava je podeljena na Gornji deo i Donji deo, koje su povezane mnogobrojnim kapijama. U Gornjem delu grada (tako se zove taj deo Kalemegdana nalazi se 11 kapija, jedna od njih je Despotova kapija sa Dizdarevom kulom, u Donjem delu grada, postoji 8 kapija, samo ću navesti jednu Kapija Karla VI.

Ove znameitosti, koje sada navodim neće baš biti povezane, u smislu da se nalaze na mapi grada jedna za drugom, ali bi trebalo da se obidju:

  1. Kraljevski dvorksi kompleks – posetila sam tri puta. Podrumske prostorije su dostojne svakog “Evropskog kraljevskog Dvora). Najveći utisak na mene je ostavila “Soba šapata” u kojoj je prelepa fontana, (danas nije u funkciji), i nekada su puštali u rad kada su imali važne sastanke, tako da ako je neko i hteo da prisluškuje šum od vode koje se preliva u fontani je to onemogućivao. I ostali deo podrumskih prostorija je božanstven. (Obilazak se plaća).
  2. Zgrada Francuske ambasade – moguć obilazak samo grupno, sa prijavom u vreme „Dana Evropske baštine”. (Besplatan obilazak).
  3. Kripta Hrama Svetog Save – najlepša kripta pravoslavne crkve, u celoj Evropi. S vremena na vreme u kripti se dešavaju koncerti i pozorišne predstave duhovno-verske tematike. Kripta je velika, oslikana prepoznatljivim srpsko-vizantijskim živopisima, na kojima su radili najbolji srpski  ikonopisci a, osvetljenje i bele mermerne stepenice koje vode do kripte predstavljaju poseban užitak.
  4. Tašmajdanske pećine – obilazak vodi novinar Zoran Nikolić. Interesantno za videte, „Beograd ispod Beograda“. (Tura koja se plaća).
  5. Opservatorija u Zvezdarskoj šumi. Posete su grupne i besplatane, pogledati na njihovom sajtu i prijaviti se.
  6. Veliko ratno ostrvo – tokom leta svake subote je besplatni organizovani obilazak. Mora se jedino prijaviti.
  7. Ada Safari – deo Ade Ciganlije, malo zavučen i ne toliko posećen kao ostatak Ade Ciganlije.
  8. Botanička bašta Jevremovac – poseduje najlepši Japanski vrt koji sam videla, pravljenje ovog vrta finansirala je Japanska ambasada u Beogradu. Ulaz se plaća.
  9. Centar „Mali Dunav – Vinča“ – prelepa oaza malo van grada, ali svaki minut proveden u ovom “šumskom vodenom parku“ je relaksirajući za oči i dušu.
  10. Arheološko nalazište u Vinči, kustos ovog nalazišta je za mene imao najbolju prezentaciju koju sam ikada videla i čula.
  11. Od muzeja preporučujem sledeće obilaske: Konak knjeginje Ljubice; Muzej Jovana Cvijića, Muzej Paje Jovanovića, Muzej Srpske pravoslavne crkve, Muzej Nikole Tesle. (Sve ove muzeje moguće je posetiti besplatno, ali odredjenim danom, pogledati na svakom sajtu kada je).
  12. Muzej Ilizija – imala sam predivno provedno vreme, uz osmeh na licu, i božanstvene fotografije. Ulaz se plaća, i mogu reći da je i cena ulaznice po evropskim standardima.
  13. Kao posebnu poslasticu navešću i privatni muzej knjiga i putovanja. Prijatno iznenadjena sam bila samim enterijerom. Ni u jednom stranoj zemlji u kojoj sam bila nisam videla nešto slično. Radi samog doživljaja neću navesti šta je to. Cena ulaznice je dobrovoljni prilog koji je odredio sam Muzej.
  14. Moguće je organizovano sa prijavom besplatno posetiti: Dom Narodne Skupštine; Palatu Srbije; Stari dvor; Novi dvor; Zgradu Vlade Republike Srbije; Narodnu Banku Srbije, Zgradu SANU; - sve to u vreme “Dana Evropske baštine”. Dani Evropske baštine su svake godine u septembru mesecu.

Nisam opisala neko putovanje po Balkanu ili van teritorija bišve SFRJ (prelepih destinacija ima dosta), bazirala sam se na opis Beograda, koji u mom srcu ima posebno mesto. 

 

Soba šapata Kraljevski dvorski kompleks

Fotografija preuzeta sa interneta

Natalija79, 7dan

Cassi hvala na podrsci.... 

Natalija79
Popularni u poslednjih 30 dana
Najpopularniji blogovi

Copyright Zoki Games © 1995-2024. All Rights Reserved. Zoki.com se ograđuje od problema emotivno-patološke, bračne i vanbračne i softversko-hardverske prirode koji su nastali kao posledica intimiziranja sa drugim korisnicima. Vodite računa o sebi i drugima jer zoki.com nije odgovoran, tj. Vi ste odgovorni za Vašu fizičku, psihičku i moralnu bezbednost kao i za bezbednost maloletnih lica sa kojima možete doći u interakciju.